суботу, 27 березня 2021 р.

           " Королева дитячого слова"


Село Білі Ослави - колиска поетеси  Марійки Підгірянки. Засвітилася її зоря над Карпатськими горами  29 березня 1881 року. У Заріччя  Марічка бігала до свого дідуся Миколи Волошина , який був  парохом , тут він навчив її читати і писати . А ще разом вивчили кілька іноземних мов.

" Марійка Підгірянка -  справді  народна, щира, ніжна, талановита поетеса" - так писав Максим Рильський. Марійка Підгірянка  або Марія Омелянівна  Ленерт - Домбровська дитяча поетеса . Яскрава її зоря згасла 18 травня 1963 року. Поховали її на личаківському цвинтарі у  м. Львів. Вона залишила свої твори для  як дітей так і дорослих.

Героїня казки Маруся, яка наполегливо вчиться, щоб опанувати мистецтво шиття одягу й допомагати старенькій  матусі. Шукаючи роботи дівчинка зустрілася з Раком, Їжачком, Котиком, Павучком, які стали добрими друзями та помічниками.Звучить думка що тільки наполегливою працею можна добитися успіху. Книга вийшла коштом завідувача Білоославським  музеєм Марійки Підгірянки.



Тематична книжкова виставка  " Королева дитячого слова".
Представлено всю творчість  Марійки Підгірянки та стаття Василя Левицького від 12 березня 2021 року.

Поема "Мати страдниця" - коронний твір на літературному  видноколі Марійки Підгірянки. У поетичній формі поетеса зуміла подати страдницьке  життя української жінки - матері на чужині в часи Першої світової війни. Цей своєрідний поетичний документ  без жодних вигадок і чуток. Використано матеріали з листування  з сином Марійки Підгірянки  Марком , який живе в Австралії.

Немає коментарів:

Дописати коментар